Montbrun des Corbiéres is een zeer oud, klein dorp. Er zijn slechts een kleine 300 inwoners. De meeste inwoners van Montbrun hebben wijngaarden en brengen hun druiven naar de plaatselijke Cave Cooperative. Montbrun is erg oud en de geschiedenis van het dorp gaat terug tot in de middeleeuwen. De oude dorpskern met het oude kerkje is maar liefst enkele honderden jaren oud.

De oude huizen in het dorp zijn tegen elkaar aangebouwd en overal zijn kleine straatjes en fraaie steegjes. De laatste 30 jaar zijn er rondom Montbrun veel vrijstaande huizen gebouwd, veelal door buitenlanders waaronder ook veel Nederlanders. Maar het dorp heeft zijn authenticiteit zeker niet verloren is nog altijd schilderachtig gelegen tegen een berg met bossen en Garrigue, de velden met kruiden als rozemarijn, tijm en lavendel.

Het gebied heeft een prachtig landschap van wijngaarden, bergen, heuvels en bossen. Montbrun ligt in een grote vallei, aan de noordkant begrenst door de Montagne Noire, de uitlopers van het Massif Central en aan de zuidkant van de vallei beginnen de Pyreneeën. De hoge besneeuwde toppen van de Pyreneeën zijn vanaf de berg waar Montbrun tegenaan ligt goed te zien. De wijngaarden liggen schitterend tegen de heuvels aan. Het klimaat is zonnig, warm en droog. De “Tramontane-wind” waait er zeer regelmatig, vergelijkbaar met de “Mistral” zoals deze wind in de Provence wordt genoemd.

De warme zon en de Tramontane zorgen samen voor een ideale rijping van de druiven. In de warme zomers hoor je overal de krekels luid zingen, zijn de wijngaarden mooi groen, is de lavendel mooi van kleur en ruikt het in de buitenlucht naar kruiden als tijm en rozemarijn, op en top Frankrijk!

Kijk voor meer informatie op deze website.